Skip links
μeλλον του HR

Το μέλλον του HR | Πού πρέπει να εστιάσουμε, και τί πρέπει να περιμένουμε;

Εισαγωγή

Η άφιξη του κορονοϊού αποτέλεσε παράγοντα δραματικών αλλαγών, τόσο στη παγκόσμια οικονομία, όσο και στο εργατικό δυναμικό. Από τον τρόπο που εργαζόμαστε, το μέρος που δουλεύουμε, τις τεχνολογίες που αξιοποιούμε, και τις επικοινωνίες που χρησιμοποιούμε, ο νέος ιός ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σημασία του ανθρωπίνου δυναμικού στις επιχειρήσεις

Μια αλλαγή τέτοιου μεγέθους αναδεικνύει και υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία του ρόλου του ανθρώπινου δυναμικού (HR) στους οργανισμούς. Ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι 73% των εργαζομένων βασίζονται εξολοκλήρου στους εργοδότες τους για την προετοιμασία τους για τις εργασιακές αλλαγές του μέλλοντος. Άτομα όπως οι διευθυντές και τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν τη κύρια πηγή καθοδήγησης για την προσαρμογή των εργαζομένων στη «νέα πραγματικότητα» του κόσμου της εργασίας.

image-7 Το μέλλον του HR | Πού πρέπει να εστιάσουμε, και τί πρέπει να περιμένουμε;


Με γνώμονα το παραπάνω, το Cognizant Center for Future of Work και το Future Workplace συνεργάστηκαν για την εκπόνηση 9-μηνης έρευνας η οποία στόχευε στο προσδιορισμό του μέλλοντος του ανθρώπινου δυναμικού. Η ερευνητική προσέγγισή τους συμπεριέλαβε οικονομικές, πολιτικές, δημογραφικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, επιχειρηματικές, και τεχνολογικές τάσεις.

Τα 5 χαρακτηριστικά των μελλοντικών θέσεων εργασίας HR

Η πολύμηνη έρευνα οδήγησε στην ανάδειξη 21 μελλοντικών θέσεων εργασίας HR. Και οι 21 αυτές θέσεις περιλαμβάνουν τα πέντε παρακάτω χαρακτηριστικά:

image-6 Το μέλλον του HR | Πού πρέπει να εστιάσουμε, και τί πρέπει να περιμένουμε;
  1. Ατομική και Εργασιακή Ανθεκτικότητα. Τα μέτρα τηλεργασίας που εφαρμόστηκαν λόγω της εξάπλωσης του Covid-19 οδήγησαν στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας, καθώς και μιας «always-on» εργασιακής κουλτούρας. Πλέον, πέραν του εργασιακού φόρτου και του άγχους που συνοδεύει τη πανδημία, οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν και την ισορροπία ανάμεσα στη δουλεία τους και τη καθημερινότητά τους (work-life balance). Αυτές οι προκλήσεις έδωσαν νέα έμφαση στη σημασία της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Για τους επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού, αυτό σημαίνει ότι το μέλλον της εργασίας θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης εστίασης και μίας πιο ολιστικής προσέγγισης στην υγεία των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συναισθηματική, τη ψυχική, την πνευματική, και τη σωματική ευημερία τους.
  2. Οργανωτική εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού, από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να αποτελούν μοντέλα και παραδείγματα προς μίμηση ενός ηθικού και υπεύθυνου εργασιακού χώρου. Ο «κηδεμονικός» και καθοδηγητικός τους ρόλος εντείνεται, ειδικά καθώς οι οργανισμοί επενδύουν σε πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και στη δημιουργία μιας «κουλτούρας δεδομένων».
  1. Δημιουργικότητα και καινοτομία. Καθώς οι ηγέτες των επιχειρήσεων οραματίζονται νέους τρόπους για να αναπτύξουν τις οργανώσεις τους, εντείνεται η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ρόλου που αποτελεί τη διασταύρωση της επιχειρηματικής στρατηγικής με το ανθρώπινο δυναμικό. Ένας τέτοιος επαγγελματίας θα είναι υπεύθυνος για την ανάλυση των δεξιοτήτων που θα είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του εργατικού δυναμικού.
  2. Εξοικείωση με την ανάλυση δεδομένων. Επί του παρόντος, πολύ λίγες λειτουργίες του ανθρώπινου δυναμικού χρησιμοποιούν διαδικασίες ανάλυσης (data analytics) στις ομάδες τους για την επίλυση βασικών προκλήσεων (π.χ. να ανακαλύψουν γιατί μια ομάδα αποδίδει καλύτερα από μία άλλη). Στο μέλλον, πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς περισσότερες ομάδες ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να ακολουθήσουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη του data analysis.
  3. Συνεργασία ανθρώπου-μηχανής. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η αυξανόμενη χρήση των ρομπότ στα εργασιακά περιβάλλοντα καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία συνεργασίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή. Ενώ τα ρομπότ είναι πολύ καλά στην «επιστήμη» πίσω από μία εργασία (π.χ. η αναγνώριση μοτίβων ανάμεσα σε πληθώρα πληροφοριών), ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά καλός στην ολιστική αξιολόγηση μιας εργασιακής κατάστασης (π.χ. ποιο είναι το ηθικά-κοινωνικά-εργασιακά σωστό να κάνουμε σε κάθε περίπτωση). Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς αυτά τα 21 επαγγέλματα του μέλλοντος διαγράφονται από άποψη χρόνου και τεχνολογικού υπόβαθρου.
image-5 Το μέλλον του HR | Πού πρέπει να εστιάσουμε, και τί πρέπει να περιμένουμε;

Πηγές άρθρου:

  1. https://hbr-org.cdn.ampproject.org/c/s/hbr.org/amp/2020/08/21-hr-jobs-of-the-
    future?fbclid=IwAR2aJfrIsksDaw01ogLmSugb_62mmpmgQj1227sq_g4QzEci4nvzZc3BRxU
  2. https://www.cognizant.com/whitepapers/cycling-through-the-21st-century-career-codex5033.pdf
Ήταν οι πληροφορίες αυτές χρήσιμες;
ΝαιΌχι