Το έργο IMPROVE (510640-LLP-1-2010-1-IT-GRUNDTVIG-GMP) είναι ένα διεθνές έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στα πλαίσια του προγράμματος Grundtvig «Δια Βίου Εκπαίδευση». Το πρόγραμμα Grundtvig ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και αποτελούσε μέρος του προγράμματος διά βίου μάθησης 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχευε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη διά βίου μάθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το IMPROVE προέβλεπε την ανάπτυξη, εφαρμογή και βελτίωση ενός Οδηγού Πιστοποίησης Άτυπης Εκπαίδευσης Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που περιγράφονται από τον CEDEFOP. Στο Έργο συμμετείχαν Οργανισμοί και τα δίκτυά τους από 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία) που ασχολούνται με την έρευνα, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού. Σε όλες αυτές τις χώρες είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην διαδικασία της πιστοποίησης, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης ένας συγκεκριμένος αριθμός συμβούλων και ενδιαφερόμενων φορέων που σχετίζονται με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Οι εταίροι, μέσω του IMPROVE επεδίωξαν:
- να γίνει κατανοητό πως λειτουργούν τα υφιστάμενα πλαίσια πιστοποίησης των δεξιοτήτων των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού,
- να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πλαισίων πιστοποίησης της άτυπης εκπαίδευσης συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού,
- να προσδιοριστεί ο τρόπος βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των πλαισίων πιστοποίησης, και τέλος,
- να βρεθεί τρόπος ενσωμάτωσης των Οδηγιών του CEDEFOP για την αξιολόγηση της άτυπης εκπαίδευσης στα υφιστάμενα πλαίσια πιστοποίησης.
Ο Οδηγός σχεδιάστηκε έτσι ώστε να περιγράφει μια σειρά οδηγιών για την πιστοποίηση των ικανών συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού. Δόθηκε έμφαση στα προσόντα που απαιτούνται για την εξάσκηση του επαγγέλματος του συμβούλου κι όχι στην κατοχή εκπαιδευτικών τίτλων. Ο οδηγός δεν εστίασε στην πιστοποίηση που βασίζεται στην κατοχή τυπικών και εκπαιδευτικών προσόντων.
Κατά το παρελθόν είχαν αναπτυχθεί ποικίλες δραστηριότητες και πλαίσια για την αξιοποίηση των προσόντων των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για τον λόγο αυτό, ο Οδηγός δεν είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ενός πρόσθετου πλαισίου, αλλά την σύνταξη μιας σειράς οδηγιών για την εφαρμογή των υφιστάμενων πλαισίων πιστοποίησης, με το μεγαλύτερο βαθμό αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας της διαδικασίας. Εστιάζοντας στο σκοπό αυτό, ο Οδηγός παρουσίασε μια σειρά συνθηκών που απαιτείται να ισχύουν κατά την διαδικασία της πιστοποίησης.
Ο Οδηγός αποτέλεσε τη βάση για την δοκιμασία και βελτίωση της διαδικασίας πιστοποίησης σε έξι χώρες. Η διαδικασία της πιστοποίησης υλοποιήθηκε μέσα στο 2011 στις χώρες των εταίρων του προγράμματος. Περισσότεροι από 120 Επαγγελματίες έλαβαν μέρος στην διαδικασία της πιστοποίησης, η οποία οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από τους Οργανισμούς των εταίρων του προγράμματος.
Οι Οργανισμοί των Εταίρων ενέπλεξαν στον πρόγραμμα εξειδικευμένους συμβούλους του τομέα για την υλοποίηση της διαδικασίας της πιστοποίησης και όλοι οι Εταίροι είχαν συστήσει μια ομάδα ειδικών η οποία διασφάλισε την ποιότητα της διαδικασίας και βοήθησε στην προβολή και την βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος.