Τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας αποτελούν μία πραγματικότητα, η οποία προσέλκυσε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα τη δέουσα προσοχή και κινητοποίηση.
Καθώς αυτά τα φαινόμενα μπορούν να απειλήσουν τόσο την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, όσο και τη φήμη και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, κρίνεται επιτακτική η λήψη στοχευμένων μέτρων ενάντια σε κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης.
Μάλιστα, με βάση τον νέο εργασιακό νόμο 4808/21, οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους υποχρεούνται να υιοθετούν πολιτικές ενάντια στη βία και την παρενόχληση στην εργασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω της υπηρεσίας Workplace Harassment Prevention, η ISON αναλαμβάνει την υποστήριξη όλων των επιμέρους σταδίων που περιλαμβάνει η πολιτική καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία:
- Εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης
- Σχεδιασμός μέτρων - πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού
- Εκπαίδευση και υποστήριξη ενός οριζόμενου προσώπου αναφοράς
- Ψυχοκοινωνική υποστήριξη εργαζομένων - αποδεκτών βίας και παρενόχλησης
- Παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών (ετήσια)
Το περιεχόμενο και ο τρόπος υλοποίησης του κάθε σταδίου προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι εργαζόμενοι ευημερούν, αποδίδουν αποτελεσματικά και αξιοποιούν το πλήρες δυναμικό τους.