Η σελίδα αυτή δεν είναι διαθέσιμη μέσω του Internet Explorer 6.

H έκδοση 6.0 του Internet Explorer, που χρησιμοποιείτε, είναι ένα πρόγραμμα με πολλά προβλήματα και κενά ασφαλείας και δεν υποστηρίζεται πλεόν απο τα σύγχρονα websites.

Σας συνιστούμε να αναβαθμίσετε την έκδοση του Internet Explorer σε 8.0 ή να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλο εναλλακτικό browser:

Εισαγωγή στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

            

Στόχος του σεμιναρίου είναι η γνωριμία με την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία με τρόπο θεωρητικό και βιωματικό όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη φιλοσοφία της, να μάθουν τις βασικές τεχνικές της και να συμμετάσχουν σε ποκίλες ασκήσεις.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι το «πάντρεμα» της γνωσιακής θεραπείας, η οποία θεμελιώθηκε από τον Αaron Temkin Beck τη δεακαετία του 70, και της συμπεριφορικής θεραπείας η οποία εφαρμόστηκε από τους Watson (1913), B.F. Skinner (1953), Joseph Wolpe (1958) και Albert Bandura (1969).

Βασικές αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είναι ότι εστιάζει στο «εδώ και τώρα» και ότι η σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου βασίζεται στην αμοιβαιότητα (collaboration) και στην κοινή συνέναιση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

Bασική φιλοσοφία της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είναι ότι τα ανθρώπινα προβλήματα δημιουργούνται μέσα από εσφαλμένες πεποιθήσεις του ατόμου για τον εαυτό του και τον κόσμο, οι οποίες αναπτύσσονται αρκετά νωρίς και ενισχύονται από τις μετέπειτα εμπειρίες της ζωής του. Συνεπώς, πρώτος στόχος της θεραπείας είναι ο εντοπισμός αυτών των δυσλειτουργικών αντιλήψεων του θεραπευόμενου, οι οποίες συνήθως ‘παρουσιάζονται’ ως αρνητικές σκέψεις, δηλώσεις ή αναπαραστάσεις μετά από κάποιο εκλυτικό ερέθισμα/συμβάν, δεύτερον, η αμφισβήτηση αυτών των αντιλήψεων μέσα από διάφορες θεραπευτικές τεχνικές και τρίτον, η αλλαγή αυτών των αρνητικών πεποιθήσεων και η αντικατάστασή τους από άλλες πιο λειτουργικές και ρεαλιστικές αντιλήψεις.


Ενδεικτικές ενότητες του σεμιναρίου:

  • Θεωρία της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και κύριοι εκπρόσωποί της
  • Θεραπευτική σχέση στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία
  • Βασικές τεχνικές
  • Εφαρμογή της σε άτομα με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
  • Παράδειγμα περιστατικού (case study)
  • Βιωματικές ασκήσεις

Εισηγητής:

Δημήτρης Χαρμπίλας, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος

Ο Δημήτρης Χαρμπίλας είναι απόφοιτος Ψυχολογίας του Mediterranean College of Athens με μεταπτυχιακές σπουδές στην Προσωποκεντική Θεραπεία στο University of Nottingham της Αγγλίας και επιπλέον 3ετής εκπαίδευση σε διδακτορικό επίπεδο στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στο London Metropolitan University. Mέλος του Βritish Psychological Society και εγγεγραμμένος Συμβουλευτικός Ψυχολόγος στο Ηealth Professions Council της Αγγλίας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πενταετής κλινική εργασία στο Αγγλικό Σύστημα Υγείας (NHS).


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λ. Κηφισίας 31 11523 Αθήνα
Τηλ: 210 642 0001
Fax: 210 642 4376
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


0
0
0
s2sdefault

Γνωρίστε μας την παρουσία σας